BCMB Vindplek Cliëntondersteuners BCMB

Hoe word je cliëntondersteuner?

Lijkt cliëntondersteuner je een mooi beroep en wil je je laten (om)scholen?

Dat kan! Je moet aan bepaalde eisen voldoen:

  • Om te werken als cliëntondersteuner is HBO-niveau vereist. Heb je geen HBO-diploma, maar wel gewerkt op HBO-niveau? Dan moet je een toets afleggen om jouw HBO-niveau aan te tonen. De toets kost circa € 95 en kan je via Registerplein aanvragen. 
  • Opleiding tot cliëntondersteuner: BCMB heeft een Basisopleiding cliëntondersteuning (Masterclass 1 t/m 4) ontwikkeld die opleidt tot cliëntondersteuner. Deze opleiding geeft samen met het HBO-diploma en een VOG toegang tot het register voor cliëntondersteuners.

Heb je de opleiding tot mantelzorgmakelaar succesvol afgerond? Dan krijg je vrijstelling voor masterclass 2. Heb je een opleiding tot verpleegkundige succesvol afgerond? Dan krijg je vrijstelling voor masterclass 4. 

Carrièreperspectieven

Cliëntondersteuning wordt ingekocht door gemeenten (vanuit de Wmo) en door zorgkantoren (vanuit de Wlz). Voor meer informatie, lees hier verder.

Cliëntondersteuning Wlz

Zorgkantoren hanteren een landelijk vastgesteld inkoopkader waarin de voorwaarden zijn beschreven. Per zorgkantoorregio worden maximaal vier aanbieders van cliëntondersteuners ingekocht. Organisaties (met minimaal drie cliëntondersteuners) kunnen inschrijven, zzp'ers niet. Meer informatie vind je op de website van het zorgkantoor, zoals hier op de website van Menzis. Ben je zzp'er en wil je als Wlz cliëntondersteuner aan de slag? Dan adviseren we je aan te sluiten bij een bestaande organisatie of met enkele zzp'ers de krachten te bundelen. Als je vragen hebt over de inkoop, dan kan je deze stellen bij het zorgkantoor in jouw regio.

Cliëntondersteuning Wmo

Gemeenten kopen cliëntondersteuning op verschillende manieren in, zoals via een subsidie of een aanbesteding. Soms kopen ze cliuentondersteuning bij één organisatie in en soms bij meerdere partijen. Ook zelfstandigen worden regelmatig ingekocht door gemeenten. Informeer bij de gemeente(n) waar je aan de slag wilt naar de mogelijkheden.