BCMB Vindplek Cliëntondersteuners BCMB Werk gezocht

"Ik mag meedoen: blogs en tekeningen over mij en mijn werk voor mensen met een beperking."

Jantine Huijssen ging op haar 16e werken in de gehandicaptenzorg en nadat ze ruim 20 jaar als begeleider en cliëntondersteuner werkte in de zorg voor mensen met een beperking, heeft ze zich om laten scholen tot trainer. De kennis, ervaringen en vaardigheden die ze in de jaren heeft opgedaan om mensen met een beperking ook zoveel mogelijk mee te laten doen, deelt ze nu zoveel mogelijk door het geven van trainingen. Aan iedereen die bewust of onbewust in aanraking komt met mensen met een beperking.

 

"Ik geef trainingen gericht op kennis over beperkingen en basisvaardigheden en communicatie over hoe met cliënten met die beperking om te gaan. Denk aan beperkingen als Niet Aangeboren Hersenletsel, een lichte verstandelijke beperking, Autisme, AD(H)D en Dementie. Het gebruik van tekenen in de hulpverlening vind ik een belangrijke vaardigheid. Door je eigen woorden om te zetten in tekeningen leer je goed te begrijpen hoe je informatie vereenvoudigd en gestructureerd over kan brengen. Daarnaast is het een hele leuke training om te geven. 

Blogs en tekeningen

Met mijn blogs en tekeningen probeer ik het gedrag van mensen met een beperking begrijpelijker te maken. Ik fungeer hiermee eigenlijk als een soort van tolk. Als trainer heb ik al heel veel mensen ontmoet die met hart en ziel ook het doel nastreven om zoveel mogelijk mensen mee te laten doen. Als mantelzorger, als vrijwilliger, als professional en zelfs als buurtbewoner. Ik vind het ontzettend leuk om een bijdrage te leveren aan dit doel door gedrag net wat begrijpelijker te maken en te laten zien dat je door je eigen houding en communicatie veel invloed kan uitoefenen."

Het verhaal van Tins

Een van de verhalen van Jantine gaat over Tins. Hij heeft een lekker leventje op Curaçao met zijn gezin. Waarbij zijn omgeving wel had opgemerkt dat Tins een aantal zaken niet zo goed onder controle had, maar dat was op Curaçao makkelijk te compenseren. En dan slaat het noodlot toe. Zijn vrouw, die met haar salaris het stabiele inkomen binnen brengt, raakt haar inkomen kwijt doordat het verzorgingshuis waarin ze werkt failliet gaat.

Als Tins hoort dat hij in Nederland makkelijk werk kan vinden, stapt hij op het vliegtuig en komt hij naar Nederland. Vastbesloten om werk te vinden zodat hij zijn gezin kan onderhouden. Maar dan blijken alle regels en procedures in Nederland toch een stuk ingewikkelder dan hij had gedacht. Tins krijgt er geen grip op en dat levert veel stres op. Het Nederlandse verkeer is ook een stuk drukker dan hij gewend is en in korte tijd krijgt hij drie ongelukken.

In vier verhalen lees je over hoe zijn beperking wordt herkend en wat er voor nodig is om het leven van Tins en zijn gezin weer op de rit te krijgen:

Tins 1: ‘Mijn hoofd doet het niet meer!’

Tins 2: Het beloofde land

Tins 3: In zeven sloten tegelijk

Tins 4: Alle ballen weer in de lucht

Jantine Huijssen

 

Lees alle blogs en bekijk alle tekeningen op de website van Jantine!