BCMB Vindplek Cliëntondersteuners BCMB Werk gezocht

Marlie op den Camp: "Door ons eerder in te schakelen, kunnen veel problemen worden voorkomen."

Marlie op den Camp (54) werkte als fysiotherapeut en ontdekte dat de zorgwereld vaak erg complex is voor veel mensen. “Ook zag ik mantelzorgers steeds vaker overbelast raken en geen oplossing meer kunnen vinden.” Marlie volgde de opleiding tot Mantelzorgmakelaar en startte haar eigen onderneming. “Ik wilde graag het verschil kunnen maken.”


“Mijn eigen onderneming beviel mij goed. Ik kon cliënten en mantelzorgers verder helpen en ook het voeren van acquisitie ging mij prima af. Maar wat ik uiteindelijk minder prettig vond aan het ondernemerschap, was het voeren van de boekhouding en administratie. Ik wilde mijn energie liever besteden aan het helpen van cliënten. Dat is de reden dat ik na een jaar of vier besloot in loondienst te gaan. Ik werk nu als cliëntondersteuner Wlz bij MEE Zuid-Limburg.”

Cliëntondersteuning geeft verlichting

Naast het geven van uitleg en advies, ondersteun ik bij het vinden van de juiste zorg. Wanneer ik bij cliënten kom zie ik veel stress, maar als ik wegga laten ze weten verlichting te voelen. Dan geven ze aan dat ze mij graag eerder hadden gevonden, dat had hen veel meer rust gebracht. Aan de bekendheid van cliëntondersteuners valt dus nog zeker wat te verbeteren. Door ons eerder in te schakelen, kunnen veel problemen worden voorkomen.

"Ik begrijp de beperkingen en ken de bijbehorende sociale kaart."

Zorg bieden is al zwaar genoeg

Regelmatig ben ik betrokken bij ouders met een kind met een beperking. Door alle zorgen die ze hebben, weten ze niet goed meer uit te zoeken wat mogelijk is. Ik geef uitleg en kan informeren over mogelijkheden en oplossingen. Ik draag opties aan, maar zij maken de keuzes. Wel kan ik ze helpen bij het invullen van hun keuzes door bijvoorbeeld het vinden van andere zorgverleners of het inzetten van meer ondersteuning. Daarnaast denk ik mee bij het aanvragen van toeslagen en geef ik praktische tips. Ik kijk dus heel breed en lever altijd maatwerk. Voor de ouders is het fijn dat iemand tijdelijk de regeltaken overneemt. Dat brengt rust in het gezin, want de zorg is al zwaar genoeg. Als alles dan is geregeld, pakken ze zelf de draad weer op en gaan op eigen kracht verder.”

Lees hier het hele interview met Marlie op den Camp.