Juist in deze tijd, waarin cliëntondersteuning op veel verschillende manieren wordt ingevuld en er vaker gewerkt wordt met eenpitters en vrijwilligers, is het belangrijk dat cliëntondersteuners als beroepsgroep aangeven wat zij zelf onder kwaliteit verstaan.
BCMB wil met een duidelijke visie op kwaliteit invloed uitoefenen op het debat over cliëntondersteuning.
BCMB beschikt over verschillende instrumenten om de kwaliteit te borgen:
Cliëntondersteuners, inkopers en werkgevers van cliëntondersteuners hebben allen een eigen verantwoordelijkheid om de kwaliteit te borgen.
De cliëntondersteuner:
Meer weten? Lees in deze position paper over de visie van BCMB op de kwaliteit van cliëntondersteuning.
BCMB heeft een checklist ontwikkeld, die lokaal kan ondersteunen bij het gesprek over de invulling van onafhankelijke cliëntondersteuning. De checklist dient als hulpmiddel. Door de afvinklijst in te vullen, ontstaat een helder beeld van de stand van zaken rondom cliëntondersteuning in een gemeente. Ook kan de checklist fungeren als vertrekpunt voor het verdere gesprek.
De uitgangspunten voor onafhankelijke cliëntondersteuning komen in de checklist terug: onafhankelijkheid, een levensbrede aanpak, kwaliteit van de cliëntondersteuner en van de organisatie, de inkoop en de randvoorwaarden, vrijwillige/beroepsmatige onafhankelijke cliëntondersteuning en bekendheid/vindbaarheid van onafhankelijke cliëntondersteuning.
In een aparte bijlage worden de genoemde aandachtspunten met gemeentelijke praktijkvoorbeelden geïllustreerd. Voor de checklist is gebruik gemaakt van visiedocumenten BCMB, handreikingen van Movisie, informatie van Ieder(in) en het gemeentelijk Koploperproject.