BCMB Vindplek Cliëntondersteuners BCMB Werk gezocht

Danja Bocken: "Als cliëntondersteuner neem ik de tijd om naar mensen te luisteren."

Danja Bocken (35) werkte als regiomanager bij een zorgbemiddelingsbureau en bemiddelde tussen zzp’ers en zorgvragers. “Van cliënten hoorde ik regelmatig dat ze een lange weg moesten bewandelen tot ze daadwerkelijk goede zorg vonden. Dat zette mij aan het denken. Kan ik hierin niet iets voor hen betekenen?”

“Ik wilde deze mensen graag ondersteunen en hielp ze daarom regelmatig zelf verder. Bijvoorbeeld met het invullen van formulieren of door te ondersteunen bij het aanvragen van een Wlz-indicatie. Het was werk wat ik leuk vond om te doen; ik had contact met cliënten en kon van betekenis zijn.” Omdat het rechtstreekse contact met cliënten steeds minder werd, koos Danja voor een baan bij de gemeente. Na een tijdje sprak ze een oud-collega: “We waren er beiden over uit dat we mensen wilden helpen bij hun zorgvragen. En zo komt het dat mijn oud-collega nu weer mijn collega is.”

Contact met cliënten

Vanuit het zorgbemiddelingsbureau ging Danja bij de gemeente aan de slag als beleidsmedewerker facilitaire zaken. “Een leuke baan waarbij ik veel kon betekenen voor de organisatie, maar waar ik weinig contact had met cliënten. Mijn oud-collega wilde ook iets betekenen voor mensen en we oriënteerden ons in de mogelijkheden. We kwamen uit bij het vak van Mantelzorgmakelaar en Cliëntondersteuner en volgden beide deze opleidingen. In 2019 zijn we gestart met ons eigen bedrijf.”

""Ik maak mijzelf overbodig door mensen terug in hun kracht te zetten."

Iedereen heeft recht op cliëntondersteuning

“In korte tijd groeide ons bedrijf hard. Cliënten betaalden ons rechtstreeks of kregen een vergoeding vanuit de aanvullende zorgverzekering. Het voelde vreemd als cliënten ons zelf moesten betalen. Ik vind dat iedereen recht heeft op cliëntondersteuning en dat deze ondersteuning gratis moet zijn. We zochten naar mogelijkheden om onze dienstverlening breder in te kunnen zetten en wilden graag samenwerken met het Zorgkantoor. Sinds dit jaar hebben we een contract met Zorgkantoor VGZ in onze regio. Hierdoor ontvangen cliënten met een Wlz-indicatie gratis onze ondersteuning.”

Lees hier het hele interview met Danja Bocken.