BCMB Vindplek Cliëntondersteuners BCMB Werk gezocht

Marleen Barelds: "In dit werk kan ik echt van betekenis zijn."

Marleen Barelds (39) werkt sinds begin 2022 als zelfstandig mantelzorger en cliëntondersteuner in de regio Kampen. Ze werkt samen met de organisatie Thuis in Cliëntondersteuning. “Dat werkt erg prettig. Ik kan altijd met vragen terecht bij collega’s.”

“Na het volgen van de kunstacademie runde ik jarenlang mijn eigen textiel zeefdrukkerij met eigen illustraties. Het bedrijf liep goed en ik vond mijn werk leuk om te doen. Maar toen ons derde kind, een dochter, werd geboren veranderde ons leven radicaal. Ze bleek een beperking te hebben. Ineens zaten we midden in de wereld van de zorg en stond alles op zijn kop. Ik had letterlijk slapeloze nachten, want slapen wilde onze dochter niet. Daarnaast had ik geen idee wat we moesten doen en welke zorg we konden krijgen. We vonden het lastig een balans te vinden in de combinatie van zorgen en werken. Wat waren we enorm blij toen een cliëntondersteuner ons kwam helpen. Zij nam ons veel uit handen en verduidelijkte wat binnen de Wlz mogelijk is. Stukje bij beetje kregen we ons leven terug; eindelijk konden we weer ademen.”

De zorg werd goed ingeregeld en ik kon mijn werk weer oppakken

“Maar langzaam voelde ik in mijn werk irritaties ontstaan. Ik wilde mij niet meer druk maken over een kleur die niet klopte of een ontwerp dat net even anders moest. Ik miste diepgang. Dat ik in de tussentijd de Pgb van mijn dochter regelde en een bepaalde tactiek wist te ontwikkelen om bij instanties binnen te komen, maakte mij duidelijk wat mij wel energie gaf. Ik voelde dat ik hierin van betekenis kon zijn. In die periode kregen we weer kort ondersteuning van een cliëntondersteuner en toen wist ik het: dit werk past bij mij. Ik vroeg de cliëntondersteuner wat ik moest doen om haar vak te kunnen uitoefenen en zo is het balletje gaan rollen. Het is heel bijzonder hoe het is gelopen. De geboorte van onze dochter bracht veel onrust en zorgen, maar gaf ons ook een andere kijk op het leven. Zonder mijn dochter had ik nooit voor dit beroep gekozen.”

"Dankzij de cliëntondersteuner kregen we ons leven weer terug"

“Voor de meeste cliënten geldt dat ze gezien en gehoord willen worden. Ze willen mee kunnen doen in de maatschappij. Ik merk dat er vaak onzekerheid schuilgaat achter de vraag die men stelt. Daarom vind ik het van belang de vraag die een cliënt stelt altijd serieus te nemen. Het is al moeilijk genoeg wanneer je om hulp moet vragen. Ik help mensen op weg het uiteindelijk weer zelf te doen. Mijn kracht is dat ik goed weet af te bakenen wat mijn taak is. Ik specialiseer mij in alle aspecten rondom de zorg. En is er behoefte aan het uitvoeren van randzaken, dan weet ik de juiste hulp in te schakelen. Dat is duidelijk voor mij en een meerwaarde voor de cliënt.”

Lees hier het hele interview met Marleen Barelds.