BCMB Vindplek Cliëntondersteuners BCMB Werk gezocht

Mandy Reniers: “Ik vind het belangrijk de stem van de cliënt te laten horen.”

Na 25 jaar werkzaam te zijn geweest in de facilitaire dienstverlening, werkt Mandy Reniers (50) sinds eind 2021 als cliëntondersteuner Wlz bij Zorgbelang Brabant Zeeland in de regio Eindhoven.

 

“Jarenlang was ik manager van een joint venture in een ziekenhuis. Een organisatie die verschillende facilitaire diensten uitvoerde. Ik had veel contacten en stuurde mensen aan. Het voelde als het runnen van een eigen bedrijf." Mandy pakte haar werkzaamheden duidelijk en gestructureerd op, maar hield altijd oog voor het menselijke aspect. “En deze vaardigheden komen mij als cliëntondersteuner nu goed van pas.” 

Ik wilde gehoord worden en zelf de regie houden

“19 jaar geleden werd onze eerste dochter geboren. Door complicaties bij de geboorte liep zij een hersenbeschadiging op waardoor zij meervoudig beperkt is. Ik kwam terecht in een wereld die ik niet kende; de zorgverlening.Het viel mij in die tijd op dat ons vanuit de zorg geen vragen werden gesteld. Daar was ik erg verbaasd over. Ook de zorgverlening reageerde verbaasd toen ik uit mezelf aangaf hoe ik het als patiënt graag wilde. Ik kwam erachter dat weinig andere ouders dit deden. Organisaties waren in die tijd ook niet gewend dat cliënten hun mening en wensen uitten. Zo nodigde het revalidatiecentrum ons niet uit voor de evaluatiegesprekken over onze dochter. Dat was voor mij onacceptabel. In de jaren daarna bleef ik opkomen voor mijn dochter en ons gezin. Ik wilde gehoord worden en zelf de regie houden. Ook andere ouders vroegen mij regelmatig om hulp. Ik vond het belangrijk de stem van de cliënt te laten horen.”

Veel kennis leerde ik uit de praktijk

“Sinds 2015 heeft onze dochter een indicatie voor de Wet Langdurige Zorg. Door overal in te duiken en zaken zelf te regelen, kreeg ik steeds meer kennis van wet- en regelgeving en leerde ik hoe het werkt in de zorgwereld. In die tijd begon een naar gevoel aan mij te knagen over het werk dat ik op dat moment deed. Ik merkte dat ik daar het verschil niet meer kon maken. Toen ik in 2020 een online bijeenkomst van een cliëntondersteuner bijwoonde over ‘wat als je kind 18 wordt’, wist ik wat ik wilde doen. Dit! Dus volgde ik de opleiding tot mantelzorgmakelaar. Eén van de docenten bracht mij in contact met Cliëntondersteuning Plus. Daar mocht ik stage lopen en een opleiding volgen. Daarna volgde ik nog de masterclasses cliëntondersteuning van BCMB. Ik nam alle informatie gretig in mij op!”

“Als de rust in het gezin is teruggekeerd, zie je jongeren en ouders groeien.”

“Omdat ik nog niet helemaal op de voor mij goede plek zat, ging ik na het afronden van mijn opleiding aan de slag bij Zorgbelang Brabant Zeeland. Bij het verdelen van de casussen kijken we naar de regio waar je woont, maar ook naar waar ieders kracht ligt. Zo heb ik een voorkeur voor het helpen van gezinnen met kinderen met een meervoudige beperking. Dat ik ervaringsdeskundige ben, helpt om het ijs te breken. Ik vind het fijn dat ik echt het verschil voor ze kan maken. Soms dreigt een gezin om te vallen. Ik heb dan vaak aan een half woord genoeg, want weet waar ze het over hebben en waar ze tegenaan lopen. Ik regel zaken en laat hen weer op adem komen. Daarna pakken ze vaak zelf de regie weer op. Het is mooi om te zien dat jongeren en ouders weer groeien als de rust in het gezin is teruggekeerd. Daar doe ik het voor.”

Lees hier het hele interview met Mandy Reniers.