BCMB

Nieuwe naam voor cliëntondersteuners!

Gelukexpert Leo Bormans, die in een onlineworkshop zijn visie over geluk en hoop gaf tijdens de vakdag van BCMB, introduceerde een nieuwe naam voor cliëntondersteuners. Volgens Bormans zou je beter kunnen zeggen dat je een provider of hope bent. “Want dat is wat je als cliëntondersteuner doet. Je brengt hoop binnen bij mensen. Jullie zitten niet in de hulpverlening. Jullie zitten in de hoopverlening.”

Volgens de Vlaamse geluksprofessor maken hoopvolle mensen het verschil in het leven. “Hoop zorgt voor zuurstof, is een keuze en besmettelijk. U zorgt voor hoop bij mensen. U zorgt dat mensen weer eigenaar worden van hun leven. U leert mensen hun verantwoordelijkheid weer op te nemen, om geen slachtoffer te zijn, maar het stuur van het leven weer in de hand te nemen.”

Ieder van ons is een verhaal is de boodschap van Bormans. “U bent een verhaal, uw kinderen, maar ook de mensen met wie u werkt. Dat zijn de verhalen. Bundels van verhalen. We moeten niet alleen op zoek gaan naar die persoon, die cliënt, dat nummer, we gaan op zoek naar het verhaal. Elk mens heeft een uniek verhaal. De kracht van zijn unieke verhaal is zijn geschiedenis, zijn ouders, zijn broers en zussen, zijn dromen, zijn trauma’s, zijn verlangens, zijn verwachtingen, zijn doelen. Als een cliëntondersteuner zijn cliënten ziet als drager van unieke verhalen, kan hij een stap zetten in hun richting. In de verhalen kunnen wij elkaar ontmoeten en veranderen.”

Bormans is ervan overtuigd dat een cliëntondersteuner in staat is om het verhaal van een cliënt op tafel te krijgen door positieve taal te gebruiken en in de emotie van de cliënt te stappen. “Zo ontdek je dat ieder mens anders is en kun je iets voor de ander betekenen. Ik zou mijn visitekaartje veranderen als ik u was. Ik zou niet meer zeggen dat ik cliëntondersteuner ben, maar provider of hope.”

Wil je het hele verhaal horen? Dat kan!

Klik hier om de uitzending van de Vakdag met de bijdrage van Leo Bormans te bekijken.

Publicatie: 06/11/2020Terug naar nieuwsoverzicht