BCMB Vindplek Cliëntondersteuners BCMB Werk gezocht

Terugblik BCMB Vakdag: samen grenzen verleggen

Op 2 november vond weer de jaarlijkse BCMB Vakdag plaats. Ieder jaar in de eerste week van november organiseren we een Vakdag met in de ochtend een ALV. Voor het eerst was de mogelijkheid om de vakdag online bij te wonen in plaats van fysiek. Hier bleek veel animo voor: er waren 178 cliëntondersteuners online aanwezig en 54 waren fysiek aanwezig bij de Christelijke Hogeschool Ede.


Dagvoorzitter op deze Vakdag was Sandra Doevendans. Zij is auteur, radiomaker en Lid Dagelijks Bestuur gemeente Amsterdam. Ellis Jongerius, ervaringsdeskundige en directeur van LFB,  was de co-host. Samen gingen zij in gesprek met Thom Verheggen, schrijver van 'Ontmanagen voor managers' en mede-eigenaar van Verder met de bedoeling.

Dagvoorzitter Sandra Doevendans

 

Zoek naar de bedoeling achter het systeem of de afspraken

"We ervaren allemaal geregeld dat de cliënt en het systeem tegenover elkaar lijken te staan”, vertelde Thom. “Regels en afspraken zijn leidend geworden en dat gaat weleens ten koste van cliëntenbelang. Zelfs met de beste bedoelingen en met het centraal stellen van de cliënt kan het toch zo zijn dat we niet doen wat helpt." Thom gaf ons met een persoonlijk verhaal mee dat 'de ander zien' iets anders is dan 'zien wat de ander ziet'. Ook legde hij uit dat we meerdere manieren hebben om om te gaan met regels en afspraken: we gehoorzamen ('het moet maar'), we klagen, we zijn stiekem ongehoorzaam of we gaan vechten. Thom kwam met een betere aanpak: "Zoek naar de bedoeling achter het systeem of de afspraken. En probeer daar een professioneel antwoord op te geven wat ook helpend is voor de cliënt."

Ga terug naar je gevoel
Daarna was het woord aan Bram Bakker, oprichter en directeur van ‘De Balanskliniek’. Bram Bakker is voormalig psychiater en doet een oproep aan professionals om vooral weer terug naar je gevoel te gaan. We hebben geleerd alles rationeel te doen en professionele distantie te bewaren, maar volgens Bram gaat dat ten koste van jezelf én van de cliënt. Bram: "Het is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat het effect van de behandeling groter is als je verbinding voelt met je behandelaar. De relatie wordt ook gelijkwaardiger als je laat zien dat iets je raakt." Tot slot legt hij uit waarom ons denken het toch vaak overneemt. Dat is niet alleen omdat dat zo is aangeleerd, maar ook omdat het denken sneller gaat dan het voelen en waarnemen in jezelf.

De eyeopeners van de aanwezigen van de Vakdag

Je kwetsbaarder voordoen

Ellis Jongerius had als ervaringsdeskundige een interessante inbreng. Wat er vooral uitsprong was haar uitspraak: "Je wordt soms gedwongen je dommer of kwetsbaarder voor te doen dan je bent, zodat je wel de hulp krijgt die je nodig hebt." Stof tot nadenken…

Videoverslag Vakdag 2022