BCMB

Lijkt cliëntondersteuner je een mooi beroep en wil je je laten (om)scholen?

Dat kan! Je moet aan bepaalde eisen voldoen:

  • Om te werken als cliëntondersteuner is HBO-niveau vereist. Heb je geen HBO-diploma, maar wel gewerkt op HBO-niveau? Dan moet jouw huidige werkgever aantonen dat je HBO-niveau hebt. Werk je niet op HBO-niveau en heb je geen HBO-diploma? Dan zal je eerst via een EVC procedure toe moeten groeien naar HBO noveau. Voor meer informatie kan je o.a. hier kijken.
  • Opleiding tot cliëntondersteuner: BCMB heeft vier tweedaagse masterclasses ontwikkeld die jou opleiden tot cliëntondersteuner. Deze opleiding geeft toegang tot het Basisregister voor cliëntondersteuners.

Heb je de opleiding tot mantelzorgmakelaar succesvol afgerond? Dan krijg je vrijstelling voor masterclass 2.
Heb je een opleiding tot verpleegkundige succesvol afgerond? Dan krijg je vrijstelling voor masterclass 4. 

Carrièreperspectieven

Cliëntondersteuning wordt ingekocht door gemeenten (vanuit de Wmo) en door zorgkantoren (vanuit de Wlz). Voor meer informatie, lees hier verder.

Cliëntondersteuning Wlz

Zorgkantoren hanteren een landelijk vastgesteld inkoopkader waarin de voorwaarden zijn beschreven. Per zorgkantoorregio worden maximaal vier aanbieders van cliëntondersteuners ingekocht. Organisaties kunnen inschrijven, zzp'ers niet. Meer informatie vind je op de website van het zorgkantoor, zoals hier op de website van Menzis. Ben je zzp'er en wil je als Wlz cliëntondersteuner aan de slag? Dan adviseren we je aan te sluiten bij een bestaande organisatie of met enkele zzp'ers de krachten te bundelen. Als je vragen hebt over de inkoop, dan kan je deze stellen bij het zorgkantoor in jouw regio.

Cliëntondersteuning Wmo

Gemeenten kopen cliëntondersteuning op verschillende manieren in, zoals via een subsidie of een aanbesteding. Soms kopen ze cliuentondersteuning bij één organisatie in en soms bij meerdere partijen. Ook zelfstandigen worden regelmatig ingekocht door gemeenten. Informeer bij de gemeente(n) waar je aan de slag wilt naar de mogelijkheden.