BCMB Vindplek Cliëntondersteuners BCMB Werk gezocht

Leden enthousiast over gevarieerd programma online vakdag BCMB

De tweede online vakdag van de beroepsvereniging van cliëntondersteuners (BCMB) was een succes met 200 deelnemende leden. De vereniging is inmiddels de magische grens van 1000 leden gepasseerd en telt dertig ambassadeurs, die zich inzetten om het vak van cliëntondersteuner, maar ook de rol van BCMB als beroepsvereniging, positief onder de aandacht te brengen.

De dag werd voorgezeten door Sandra Doevendans. Zij sprak met voorzitter Erik Dannenberg van Divosa, tevens raadslid van RVS, onder meer over wat cliëntondersteuners en gemeenten aan elkaar kunnen hebben. Dannenberg is van mening dat gemeenten niet meer door een rietje naar mensen moeten kijken, maar met een brede blik. “We moeten toe naar een behulpzame samenleving. Gemeenten en cliëntondersteuners kunnen partners zijn in het zoeken naar oplossingen.”

Hij hecht grote waarde aan cliëntondersteuners. “Er is sprake van een ingewikkeld stelsel. Er is een behoorlijk doolhof gecreëerd. Dan ben je blij dat je onderweg een wegwijzer vindt. Zolang er een doolhof is, zijn er cliëntondersteuners nodig.”

Na dit interview gingen de leden uiteen om twee workshops uit een keuze van zeven te volgen. Daarna sprak dagvoorzitter Doevendans met bijzonder hoogleraar psychologie Douwe Draaisma over ‘het geheugen en de waarheid’.

Geheugenproblemen kunnen voorkomen bij mensen die cliëntondersteuning nodig hebben. Dit is vaak het geval bij mensen die veel stress ervaren. Draaisma: “Geheugenproblemen zijn vaak reversibel mits de stressfactor kan worden weggenomen.”

Omdat afspraken vaak een beroep doen op het meest kwetsbare deel van het geheugen, het prospectief geheugen, gaf hij cliëntondersteuners de tip mee om daar rekening mee te houden. Hij drukte de cliëntondersteuners verder op het hart oudere cliënten gerust te stellen over hun geheugen. “Vergeetachtigheid is nog geen beginnende dementie.”

De vakdag eindigde met een netwerkborrel via www.wonder.me.

Via de links hieronder zijn de gesprekken met beide sprekers terug te kijken:

BCMB met Erik Dannenberg: https://player.vimeo.com/external/641844513.hd.mp4?s=dc15d540fc5cdeb40094c16fa70543ea6b358ce3&profile_id=175

BCMB met Douwe Draaisma: https://player.vimeo.com/external/641875999.hd.mp4?s=3358896682b73225ff333d94971030519ca4292b&profile_id=175